Standarder


Konferensresa = fundera över vägguttag.

En detalj men likafullt en viktig sak: förra veckans konferensande i Wales aktualiserade frågan om det här med vägguttag. Man måste ju kunna ladda sin telefon – kontakt med familjen, boardingkort för flyget, biljett över Öresundsbron och mycket annat – och sin dator, för det där sista-minuten-uppdaterandet av presentationen. Adaptern till vänster fixade just det (den till höger är från en tidigare resa till USA).

På något vis finner jag det intressant att vi i västerlandet har åtminstone tre olika standarder för vägguttag (och amerikanarna har förstås 110 Volt/60 Hz).

Men på tåget mellan Birmingham och Aberystwyth blev jag varse ett alternativt sätt att ladda europeisk 220voltselektronik i Storbritannien. En person klev på tåget och kopplade in sin europeiska mobilladdare. Jag frågade hur det gick till och den vänlige turisten från Frankrike hade lärt sig tricket att den tredje pinnen i engelska uttag bara är ett slags säkerhetsgrej; han stack helt sonika in någonting, typ en bilnyckel, i det tredje hålet och så funkade det som hemma i Europa. Ungefär som när våra barn var små och vi barnsäkrade hemmets uttag, fast här gäller det varenda uttag i hela Storbritannien. Det kommer helt enkelt ingen ström om inte mittengrejen är på plats.

Jag tog det säkra före det osäkra och körde med adapter, men det finns uppenbarligen alternativ.

Det här inlägget postades i teknikhistoria och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.