Delicious stänger ner den 15 juni.
Jag började använda sajten i mars 2006 och den har genom årens lopp av och till ingått i mitt vardagliga arbetsflöde. Det var smidigt att kunna spara bokmärken från flera datorer, och vid något tillfälle har jag använt den i undervisningen.
Sajten har under några år bollats fram och tillbaka mellan olika ägare och går nu alltså in i något slags zombiemode.
Frågan är vad jag gör med de drygt 3500 länkarna, försedda med taggar, som samlats i mitt konto? Det verkar vara en icke-trivial uppgift att exportera länkarna, om det ens går; egentligen är det väl mest av nätnostalgiska skäl jag är intresserad av att exportera, eftersom jag inte använder tjänsten så ofta nuförtiden.
Mer allmänt kan man peka på hur liten betydelse användarna tillmäts i sådana här sammanhang. Som jag skrev när användarna försökte förmå Google att inte döda Google Reader:
Det hela framstår som ännu ett led i framväxten av en digital bevarandeaktivism som, tror jag, är dömt att misslyckas gång efter annan. Vi såg det när Yahoo stängde ner Geocities, när Google (Google igen!) stängde ner Jaiku: användare som vant sig vid att använda ett “gratis†verktyg möter ägarens beslut att lägga ner; det är ett förhållande på ytterst ojämlika grunder, ännu ett slags näthierarki.
Utan någon större framgång. Förstås.
Delicious är nog knappast den sista gratistjänsten som stänger ner och lämnar användare med frågor om hur man skall hantera grejer man lagt in under många år. I takt med att allt mer bilder, texter, videos läggs in på sociala sajter som fylls på år efter år blir det också intressant att fundera över de här tjänsterna ur ett bevarandeperspektiv, inte minst när det handlar om samlingar av ett allmänt intresse, som det som produceras vid museer och liknande organisationer. Håkan Lindgren var inne på frågan i en artikel häromåret (se även mina inlägg här och här).
Update Folk är sura på del.icio.us: ett par twitterinlägg finns här och här.
Lagom till att man lägger ner Delicious har man alltså stängt ner exportfunktionen. Men det finns sätt att på något sätt spara undan länkarna från Delicious. Jag provade den här metoden och fick ut fungerande länklistor (dock utan taggar, datum för sparande och annan metadata); fungerade bara i Chrome. Se även den här och den här sidan.
Du såg att han har satt på export-funktionen igen?
AAARGH
Ah. Det går att lösa.
Exportfunktionen finns kvar, men lite gömd: kolla https://del.icio.us/export
Sen verkar den exporterade HTML-filen bara innehÃ¥lla URLarna – när den öppnas av en browser. Men tittar man pÃ¥ källkoden visar det sig att taggarna och datum finns därinuti, som
More Cost Overruns for FBI Computer Upgrades (2012)
Sen tecknar man sig på pinboard.io och importerar filen där. Puh!
Update: Delicious ”goes into read-only mode. While the site will continue to be viewable, users won’t be able to save any new bookmarks.”
Och det är Pinboard som köper den. Se där!
$11-$25 om året kostar tjänsten på Pinboard. Rimligt.
Japp, exportfunktionen har kommit igång igen på del.icio.us. Bra.
Jag installerade Shaarli men lyckades inte importera mina länkar från del.icio.us. Hmmm.