Via Sven och ett inlägg pÃ¥ STS-listan: Tjugo stora amerikanska kemiföretag – Dow, Monsanto, Union Carbide med flera – har skickat en kallelse till domstol (subpoena) till fem forskare. Dessa fem forskare var experter som rekommenderade den akademiska förläggaren University of California Press att publicera Deceit and denial: The deadly politics of industrial pollution av vetenskapshistorikerna Gerald Markowitz och David Rosner.
Vad som är intressant i detta flagranta påhopp på den akademiska friheten är bland annat att man stämmer de experter som knutits till förläggaren, inte de forskare som kommit fram till de, ur företagets perspektiv, graverande resultaten (i korthet tycks dessa gå ut på att produkter som hårsprej är cancerframkallande, vilket företagen har känt till länge, utan att meddela allmänheten). Taktiken är uppenbarligen att skrämma upp förlagen, som skulle kunna drabbas av ekonomiskt kännbara juridiska processer om de publicerar vetenskapliga resultat som är oönskade.
Läs mer i en artikel på HNN, ursprungligen publicerad i The Nation.
Vad trött jag blir. När det blir straffbart att forska i historia undrar jag om vi över huvud taget kan se fram emot en vettig framtid. Det är väl kapitalismens alltför svarta baksida, när respekten för äganderätten slår över i ett blint försvar av de materiella värden man byggt upp även när det är på bekostnad av all respekt för människans andra rättigheter, såsom liv och hälsa.
Du som är aktiv i den svenska forskarvärlden, hur vanligt är det här fenomenet hos oss, att rädsla för indragna pengar eller hot om civila processer begränsar forskarens utrymme?