Professur i medicinsk humaniora

En professur i medicinsk humaniora är utlyst vid Lunds universitet. Sista ansökningsdag 31 oktober 2025. Läs mer här.

Publicerat i Medicinhistoria | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Företagen i observatoriets experimentella system

I det experimentella system som Lindblad och stockholmsastronomin hämtar näring ur finns företag. De generella och icke-astronomiska tekniker som astronomerna använder finns i andra discipliner men också i företag, de är gränsobjekt som knyter samman observatoriet med såväl andra akademiska miljöer som industriella och kommersiella tillämpningar. Här, i företagen, finns miljöer med några av de finmekaniker och instrumentmakare som astronomerna kan rekrytera till observatoriets drift; här finns industrilaboratorier med teknisk expertis som astronomerna samarbetar med kring diverse saker som egenskaperna hos väldigt tunna volframtrådar eller transmissionskurvor för vissa filtra.

Handlingar rörande instrument 1927-1936 F14:3 1929a, Bertil Lindblads personarkiv.


Till detta kommer ett antal företag som är de stora internationella företagens generalagenter i Sverige. Ett som jag snubblat över är ”Ingeniörsfirma Georg Schönander”. Samtidigt som man är ett slags mellanhand mellan observatoriet i Saltsjöbaden och Carl Zeiss säljer man även röntgenutrustning och annan teknik till den medicinska sektorn, ett område som senare kom att dominera företagets aktiviteter, då det gick upp i andra företag som Siemens och Elema och tillverkade pacemakers med mera.

Publicerat i astronomihistoria | Etiketter , | Lämna en kommentar

Om Internets devolution

Bra ledarartikel av Mattias Svensson i dagens Svenskan.

Publicerat i Uncategorized | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Verkmästare och instrumentmakare på Stockholms observatorium

För att skapa astronomiska data på Stockholms observatorium behövde man få ett heterogent experimentellt system att fungera. Precisionsoptiken och finmekaniken i de stora teleskopen; detektorerna i form av fotografiska plåtar eller fotomultiplikatorer; sidoutrustning som mikrofotometrar; de flera ton tunga kupolerna som skyddade teleskopen från väder och vind; människorna som bemannade teleskopen och analyserade mätningarna – dessa och många andra komponenter skulle samspela. Det krävdes underhåll och ett aldrig upphörande fixande med små, mellanstora eller stora teknikaliteter för att få det hela att fungera. Därför var anställda med annan kompetens än astronomens viktiga för att observatoriets verksamhet inte skulle gå i stå, och de behövde vara på plats kontinuerligt – en mer eller mindre central del av det experimentella systemet kunde ju närsomhelst börja trilskas, och då dög det inte att vänta långa tider på att någon tillkallad tekniker utanför observatoriet skulle anlända.

Dessa nyckelpersoner var vid sekelmitten två till antalet: vaktmästaren Simon Roos och maskinisten Simon Lindgren (till dessa två kommer några som var tillfälligt anställda). De var på plats kontinuerligt: familjerna Lindgren (sex personer) och Roos (tre personer) bodde på observatoriet och kunde därmed rycka in nästan närhelst något behövde fixas med. Att döma av källorna var de av central betydelse för att hålla igång observatoriet. Lindgren var maskinist och tjänstgjorde i stor utsträckning som instrumentmakare vid observatoriet. Tidigare hade han en utbildning som urmakare och kunde därför finmekanik; han ”har alltsedan observatoriets nybyggnad för observatoriet med stor skicklighet utfört ett stort antal reparationer och nykonstruktioner för olika slag av instrument och instrumentdelar, kupolmaskineri m.m.” noterar Lindblad i en skrivelse, där han skriver att även Roos var en skicklig mekaniker och snickare som arbetat med reparationsarbeten på observatoriets byggnader, han ”har verksamt bidragit vid instrumentella reparationer och nykonstruktioner”.1 Lindgren var oumbärlig för observatoriets verksamhet och borde därför slippa inskrivning i civilförsvaret.2

Då och då dyker de upp i årsberättelserna. Lindgren och Roos har konstruerat ett nytt skydd för spegeln på det stora spegelteleskopet, de har arbetat med överföringen av elektrisk ström till reflektorkupolen, refraktorkupolens spaltöppning och gjort en översyn över vindskärmarnas mekanism och så vidare.3

Ytterligare belägg för vikten av den här kategorin medarbetare visas av hur nitiskt observatoriets ledning gick till väga när man skulle rekrytera personer i den här kategorin. Tillsättningar av professurer och liknande tjänster samt granskning inför docentstipendier är förstås processer som följer hävdvunna, nästan schematiska, procedurer med sakkunnigutlåtanden som väger publikationer på guldvåg, konsistoriet som ibland lägger sig i och så vidare. Att analysera hur argumenten går i sakkunniggutlåtanden har förstås historiker arbetat med under lång tid, det är ett slags standardmaterial för oss när vi tolkar de skiftande konjunkturerna och skolbildningarna i en akademisk disciplin.

Men hur gick det till när man tillsatte mekaniker, verkmästare och liknande personal; vad letade man efter för meriter bland den grupp till vilken herrar Roos och Lindgren tillhörde; vilka egenskaper och tidigare erfarenheter efterfrågades, vad säger detta om observatoriets inplacering i sin tids teknologiska landskap? Här finns det, vill jag påstå, ett något mindre beforskat fält än universitets- och vetenskapshistoriska analyser av de rent akademiska tjänstetillsättningarna.

Platsannons DN 18 december 1963.

Platsannons DN 7 januari 1964.

Jag har tittat på två rekryteringsprocesser, och med dem går det att säga något om vad det var för egenskaper som efterfrågades i ett slags finmekanikernas motsvarighet till tillsättningar av akademiska tjänster.

Den första är någon gång under åren 1950-1954 (materialet är odaterat). 55 ansökningar kom in.4 I möjligaste mån har man där samlat uppgifter om de sökandes tidigare arbetsuppgifter, arbetsgivare och utbildningar.

Den andra anställningsprocessen är våren 1964.5 Här var det 14 sökande.

Listan över de sökandes tidigare arbetsplatser formerar sig till en provkarta över det omgivande teknologiska landskap med vilket Stockholms observatorium interagerade, ett landskap fylld med tekniska artefakter och instrumenteringar som inte direkt är astronomiska utan mer en form av generisk teknik som ligger mellan olika discipliner, mellan olika vetenskaper och olika industriella tillämpningar; det som Joerges och Shinn kallar ”research-technology” och som jag menar är en teknologisk kontext till Stockholms observatoriums verksamhet. Dessa teknologier som är icke-astronomiska men har betydelse för astronomin finns i en mängd olika miljöer. De som söker tjänsten som verkmästare och instrumentmakare har tidigare varit verksamma vid ställen som det vetenskapligt-tekniska företaget LKB-prod. fabr. AB, en del av det nätverk som hade The Svedberg som en viktig nod och som av Sven Widmalm har beskrivits som en plats för samproduktion av vetenskap och industri.6

Till detta kommer erfarenheter och tidigare anställningar som exempelvis Philips teleindustri, LM Ericsson, Pharmacia, Svenska institutet för konservergingsforskning, Örlogsvarvet i Stockholm, Telestyrelsens radiobyrå, K. Svea flyflottilj, AB Gasaccumulator, Flygtekniska försökanstalten, SAAB Linköping, Försvarets Forskningsanstalt, Observatoriet i Lund, Observatoriet i Köpenhamn, Observatoriet i Helsingfors, Tillverkare av vetenskapliga instrument vid Karolinska sjukhuset, Marinverkstäderna, Honeywell AB, Kustartilleriet, Kärnkemi vid Uppsala universitet, Finmekaniker vid Försvarets Forskningsanstalt, Carl Zeiss, Stockholms örlogsvarv, Minexperimentsektionen vid Stockholms örlogsvarv, AB Ur-Elektro, Max Sieverts lödlampsfabrik, AB Atomenergi, Hugin kassaregister, Svenska reläfabriken.

Detta omgivande landskap av teknisk kompetens och apparatur som inte var specifikt astronomisk utan i Joerges och Shinns mening ”research-technologies” var av betydelse för att Stockholms observatorium skulle kunna fungera.

Ibland talar man om ”invisible technicians” inom vetenskapshistorisk forskning.7 De är osynliga om man har perspektivet att vetenskapshistoria skrivs med tryckta vetenskapliga texter som empiriskt material – Roos och Lindgren förekommer inte som författare till några vetenskapliga publikationer (och så är de förstås osynliga för den grupp historiker som valt att helt bortse från praktiker för att istället skriva vetenskapshistorien enbart utifrån teoriernas utveckling). Men när man går till arkiven blir de synliga och det är möjligt att skissera deras betydelse för att hålla igång ett avancerat astronomiskt observatorium med dess heterogena uppsättning av apparater och instrument. Genom att synliggöra denna personalkategori ser man hur den vetenskapliga verksamheten är ett slags kollektiv verksamhet och, som Iwan Rhys Morus uttrycker det: ”putting technicians back into the picture gives us a way of displaying the tacit dimension of science.” Det spelar ingen roll hur pass avancerade instrument man har på Stockholms observatorium eller hur pass grandiosa observationsprojekt Lindblad, Ramberg, Öhman, Elvius och deras kollegor sätter igång med de stora teleskopen – utan Roos och Lindgren och deras kollegor skulle det inte ha blivit några data för det experimentella systemet hade brakat sönder. Och, vill jag mena, utan det omgivande tekniska landskapet hade det också varit svårt att driva observatoriet.

Publicerat i astronomihistoria | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Tyg, presenningar och rep på Stockholms observatorium

Konstruktionen av instrumenten och kupolerna på observatoriet i Saltsjöbaden handlar mycket om precisionsmekanik som kugghjul i monteringen, elektronik, olika optiska arrangemang, tunga metallstrukturer (kupolerna vägde åtskilliga ton), sladdar som kopplar ihop fotomultiplikatorn med de elektroniska avläsningsinstrumenten, stora kar för försilvring av den tunga huvudspegeln på 1-m reflektorn.

Men jag hittar även andra material i arkiven. Presenningar används som vindskydd: ett teleskop riktas mot himlen genom den öppna kupolspalten, om det är kraftig blåst vill man inte att hela spalten är öppen, så därför installeras presenningar som vindskydd. Rep används för att hantera vindskydden. Och sammet används som tätt men mjukt ljusskydd som håller tätt för de ljuskänsliga fotografiska plåtarna när de monteras i kassetthållarna inför exponeringen.

Prov på sammet som kommer användas i kassetthållarna. Brev C. Young, Grubb Parsons, 10 februari 1930, Handlingar rörande instrument 1930-1936 F14:2 1930, Bertil Lindblads personarkiv.

Publicerat i astronomihistoria | Etiketter | Lämna en kommentar

Instrumentfriktion

Den senaste tiden har jag i mina arkivstudier lagt märke till ett för mig tidigare okänt hinder för flödet av astronomisk teknik och instrumentering till Stockholms observatorium.

1947 inrättades Forskningsrådens instrumentdelegation. För att få beställa vetenskaplig instrumentering från utlandet var man tvungen att ansöka om tillstånd för detta, som – om jag fattar det rätt – sedan gick vidare från Forskningsrådens instrumentdelegation till statens Handelskommission.

En väsentlig restriktion har från den 1/7-48 gjorts ifråga om den kvot som kan erhållas för import av materiel för forskningens behov. Handelskommissionen begär att instrumentdelegationen skall gradera inkomna licensansökningar efter angelägenhetsgrad.

I november 1948 skickade sålunda Bertil Lindblad in en skrivelse till Forskningsrådens instrumentdelegation som argumenterade för varför det var viktigt att från utlandet kunna inköpa ett interferensfilter för solstudier till observatoriet. ((Bertil Lindblad till Forskningsrådens Instrumentdelegation 23 december 1948 och Forskningsrådens instrumentdelegation till Bertil Lindblad 17 december 1948 (citatet), bägge i Handlingar rörande allmänna ärenden 1948-1950, F7B:6, I, Bertil Lindblads personarkiv.))

Vadan detta krångel? Lindblad (och Öhman, som var den som låg bakom solstudierna) hade resurser för att köpa en optisk komponent från utlandet. Men varför var de tvungna att be om lov för detta från Forskningsrådens instrumentdelegation och i förlängningen Handelskommissionen? Fanns det, några år efter freden, idéer om att begränsa handel med utlandet av någon anledning? Jag kan för lite om handelspolitik under den andra halvan av 1940-talet för att förstå kontexten. Valutabrist? Varför fanns det ens en Handelskommission som reglerade utbytet och handeln med varor med utlandet och produktion inom landet?

Här föreligger något slags planekonomi light känns det som.

Jag har förstås stött på andra hinder för flödet av astronomisk teknik till Saltsjöbaden: kostsamma frakter, försäkringar för sjöfartsfrakt och tågvagnar fyllda med astronomisk teknik, oväntade händelser som gör att en beställd instrumentering hos tillverkaren blir försenad, instrument som när de väl monterats upp i Saltsjöbaden visade sig vara i behov av justering eftersom de till en början inte levererade vad som förväntades (som fallet var med 40-cm astrografen tillverkad av Zeiss, varpå firman fick skicka tekniker som hanterade det hela). Någonstans behöver jag ett begrepp för att fånga in det här fenomenet mer övergripande.

”Instrumentfriktion” är kanske ett användbart sådant.

Publicerat i astronomihistoria | Etiketter , | Lämna en kommentar

När man bodde på observatoriet

När Stockholms observatorium flyttade från centrala Stockholm till Saltsjöbaden planerades redan från början för att astronomerna och deras familjer skulle bo på observatoriet. Med tiden, inte minst efter ett tilläggsanslag från Wallenbergstiftelsen i mitten av 1940-talet, utökades dessa bostäder.

En poäng med denna lösning var att astronomerna bara hade något hundratals meters promenad till de stora teleskopen och därför kunde påbörja nattens observationer utan att behöva ta sig ut till Saltsjöbaden per bil eller Saltsjöbanans tåg från Stockholms innerstad. Det innebar även att Bertil Lindblad hade att administrera vad som kan beskrivas som en mindre by.

När jag läser dokumenten i Bertil Lindblads personarkiv slås jag av hur mycket som behövde fixas med. Saker som begränsad tillgång till elektricitet och kol och olja för uppvärmning störde förstås under krigsåren, men även efter freden rådde det begränsningar.

Hushållen på Karlsbaderberget 1948. Ur ett brev i Bertil Lindblads personarkiv där han argumenterar för att observatoriets bostäder borde få en extratilldelning av elström.

Publicerat i astronomihistoria | Etiketter , , | Lämna en kommentar

BSHS annual conference 2025

Abstract inskickat, anmälan till konferens och bokning av boende avklarade – jag ser fram emot årets upplaga av konferensen med British Society for the History of Science. Förra årets konferens, som hölls vid University of Aberystwyth, var mycket lyckad och jag tänker fortfarande på de intryck jag fick med mig från möten med kollegor från olika länder.

Konferenser kan inte ersättas av Zoommöten.

Publicerat i vetenskapshistoria | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Doktorandtjänster i Göteborg och Oslo

En doktorandtjänst i historia är utlyst vid Göteborgs universitet. Läs mer här. Sista ansökningsdag: 31 januari 2025.

En doktorandplats i idéhistoria med finansiering är utlyst i Oslo. Sista ansökan 6 februari 2025. Läs mer här.

Publicerat i akademisk arbetsmarknad | Etiketter | Lämna en kommentar

Hur blå är himlen?

Hur blå är himlen?

Horace Bénédict de Saussure (1740-1799) – geolog, meteorolog, fysiker, alpinist – uppfann cyanometern, ett instrument för att mäta hur blå himlen är. Vi vet ju alla att ibland är himlen liksom lite mjölkblå, ibland riktigt mörkblå, ibland däremellan. Det varierar med väderlek, höjd över havet och flera andra faktorer, och de Saussure ville kvantifiera det hela vilket han och hans efterföljare gjorde med det instrument han uppfann; Alexander von Humboldt använde förstås en cyanometer när han gjorde sina vetenskapliga expeditioner. För den som vill lära sig mer om detta instrument rekommenderas en bra kandidatuppsats i idé- och lärdomshistoria skriven av Michael Lindgren, How Blue is the Sky? Horace B. de Saussure and his cyanometer – its invention, use and legacy framlagd vid Umeå universitet 2020.

Cyanometern har jag stött på lite här och var i den vetenskapshistoriska litteraturen de senaste åren. Men idag hittade jag ett spår efter den i källorna!

Ur ”Förteckning å för statsmedel inköpta möbler m.m. vid Navigationsskolan i Stockholm för år 1911”, Stockholm 11 december 1911. Sjöbefälsskolan i Stockholm. Åtskilliga inkomna handlingar. Sjöbefälsskolans arkiv, volym D VIII c:2, 1857-1934, odat., Stockholms stadsarkiv.


Vid Navigationsskolan i Stockholm fanns det i början av 1900-talet en cyanometer. Uppenbarligen ansågs kunskap om hur man mäter himlens nyans av blått vara något som man skulle lära ut till de blivande skeppskaptener som undervisades där.

Egentligen är jag inte förvånad. Istället stärks min tes att navigationsskolorna var platser för icke-trivial kunskapsproduktion och -cirkulation under 1800- och 1900-talen. Navigationsskolorna i Göteborg och Stockholm – som är de jag tittat på hittills – har inventarielistor och bibliotekskataloger som visar att de var en vetenskaplig och teknisk kultur som förtjänar att vi idé- och vetenskapshistoriker utforskar dem, även djupare än vad som gjorts hittills vad gäller tidsstandardisering. ((Gustav Holmberg, ”The Production and Distribution of Synchronized Time in Sweden, 1850-1914” i Anders Ekström and Staffan Bergwik red., Times of History, Times of Nature: Temporalization and the Limits of Modern Knowledge, (New York and Oxford: Berghahn Books, 2022); Gustav Holmberg och Johan Kärnfelt. Tid för enhetlighet: astronomerna och standardiseringen av tid i Sverige. Lund: Nordic Academic Press, 2019.))

Publicerat i vetenskapshistoria | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Bibliografier


Aktuellt fynd i hyllan med gallrade gratisböcker på institutionen. Härlig metanivå: en bibliografi över bibliografier. Någonstans ler Umberto Eco och Jorge Luis Borges.

När man bläddrar får man en bild av en bibliografins guldålder. Jag har en magkänsla att det görs färre bibliografier idag än under första halvan av 1900-talet. Om det nu skulle vara sant, vilket jag alltså inte vet, kan jag tänka mig två möjliga anledningar:

– ”Allt finns ju digitalt”, ”det är bara att söka fram på Libris”, alltså behövs inte bibliografier längre. Ööööhhh, nej, ibland är en ”kurerad” sammanställning av ett visst fält att föredra framför att söka efter ämneskoder eller något sådant i Libris.

– Det fanns en tid då det var möjligt för sådana som Isak Colllijn, Tönnes Kleberg, Axel Nelson, John Tuneld, Gustaf Edvard Klemming, Christopher Aurivillius, Ernst Nathorst-Böös, Samuel E. Bring med flera att inom tjänsten ägna sin tid som anställda på exempelvis bibliotek eller universitet åt att sammanställa bibliografier, på ett sätt som inte är möjligt idag.

Eller har jag fel? Sitter det en ny generation bibliografer därute i biblioteksarkipelagen och träget sammanställer bibliografier?

Publicerat i bibliotek | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Seminarium med Disa Runeby

Intressant seminarium med Disa Runeby idag om endokrinologins historia; mycket bra presentation och diskussion!

Publicerat i idé- och lärdomshistoria | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Idéhistoria på gång 2024

Jag är på väg hem från ett par intensiva konferensdagar i Umeå, där Idéhistoria på gång gick av stapeln igår och i dag. Konferensen bjöd på många intressanta presentationer (länk till abstractboken), utbyten med kollegor från förr och nyare diton. Välarrangerat av idéhistorikerna i Umeå! Nästa tillfälle är på Södertörn om tre år.

Det här är tredje konferensen för mig på ganska kort tid: jag var även på TVHD i juni och BSHS i juli. En väldigt utvecklande form av interaktion med smarta och spännande kollegor från när och fjärran.

Publicerat i idé- och lärdomshistoria | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Lissa Roberts: Science as Work, Science and Work

Lissa Roberts håller årets Hans Rausing-föreläsning i Uppsala måndagen den 23 september kl 18.15 under titeln ”Science as Work, Science and Work”. Mer information här.

Publicerat i vetenskapshistoria | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Koldioxidavtrycket för digitalhumanistiska forskningsprojekt

Häromdagen hörde jag en intressant presentation av en chef för ett AI-relaterat forskningscentrum vid ett större svenskt universitet. Under frågestunden ställde jag frågan om hur stort verksamhetens koldioxidavtryck är. ”Ööööh, ingen aning” blev svaret (fritt översatt från vederbörandes engelska).

Men det finns undersökningar som försökt att kvantifiera det här forskningsområdets ”carbon footprint”. Till exempel en studie av Strubel, Ganesh, McCallum (2019) ((Arxiv: Energy and Policy Considerations for Deep Learning in NLP)) vars undersökning, enligt en populärvetenskaplig sammanfattning

analyzed various natural language processing (NLP) models to estimate the energy cost required to train them and concluded that the carbon footprint of training a single large language model is around 600,000 pounds of CO2 emissions, which is the equivalent of 125 round-trip flights between New York and Beijing.

Medan vi vanliga humanister på universitetet är ålagda – med all rätt – av universitetsledningen att fundera över resor till konferenser och empiriinsamling, så kan de tydligen träna sina stora språkmodeller och släppa ut, som det tycks ut, långt mer än en eller annan konferensresa för en forskare som annars håller på med böcker, papper, penna.

Publicerat i universitets- och forskningspolitik | Etiketter , , | Lämna en kommentar